Ons verhaal

In 1992 zag een groep Weense studenten een kleine zwarte camera, genaamd de Lomo LC-A, verstopt in een eigenaardige, old-school camera winkel in Praag. Ze kochten de camera, schoten foto's vanuit de heup en vingen hun avonturen.

Terug in Wenen kregen lieten ze hun film ontwikkelen en waren ze verbijsterd door de levendige kleuren, intense verzadiging en humeurige vignettering van alle foto's. Vrienden en familie wilden weten waar ze hun eigen Lomo LC-A konden krijgen, en zo begonnen de studenten met het uitvoeren van dappere backpack-reisjes naar Rusland om deze punchy esthetiek naar de massa te brengen.

In 1992 maakten deze gedurfde pioniers de creatieve beweging die zij begonnen hadden officieel door de Lomographic Society International (LSI) op te richten. De Tien Gouden Regels van Lomography volgden snel, en gaven het begin van een creatieve revolutie. Het was tijd om kunst-academische termen zoals framing en compositie uit te dagen, en richtten ze zich op het vastleggen van goede tijden — vanuit de heup, ondersteboven of waar de energie je maar ook bracht. Twintig jaar later is Lomography de draad die miljoenen creatieven uit de hele wereld samen trekt in hun zoektocht naar een vrijere, luide vorm van fotografie; dichter bij het leven zelf.

1992

photo

De Lomographic Society International (LSI) is geboren. De revolutionaire Tien Gouden Regels van Lomography en het Lomography Manifesto zijn geschreven en gepubliceerd in de populaire Weense krant de Wiener Zeitung. Lomography organiseert hun eerste tentoonstelling — de LomoWall, die een bepalend symbool van Lomography werd, wordt uitgevonden.

1994

photo

Lomography brengt creatieve en experimentele fotografie naar het wereldwijde web door www.lomo.com te lanceren. De unieke tentoonstelling die onze 25-jarige viering heeft geïnspireerd, wordt bekendgemaakt, waarbij LomoWalls in Rusland en de VS elk een kleurrijke verzameling mooie beelden uit de landen van elkaar tonen.

1997

photo

De Lomography Online Shop is gelanceerd en de website opnieuw gestart — www.lomography.com is live. Een LomoWall van meer dan 120 meter lang is gebouwd uit meer dan 35.000 analoge snapshots voor de eerste Lomographic World Conference ooit, gehouden in Madrid.

2000

photo

De Lomography Community gaat digitaal! Een LomoHome functie wordt toegevoegd aan de Lomography website, waardoor creatievelingen over de hele wereld worden een plek krijgen om hun beelden op te slaan en te delen, en om hun eigen virtuele LomoWall te creëren.

2001

photo

De eerste Lomography Gallery Store opent in Wenen. Met het volledige Lomography assortiment wordt het een hub voor de bloeiende Lomography Community, met analoge workshops en tal van andere creatieve activiteiten.

2005

photo

Lomography produceert de Fisheye One. De eerste 35mm camera met een ingebouwde fisheye-lens, een kleine funky camera met een 170 graden uitzicht die alles om je heen in een compact, cirkelvormig beeld vangt.

2006

Het jaar dat een legende is geboren. Lomography creëert de Lomo LC-A+ — een compacte camera die alle levendige kleuren, zoete verzadiging en humeurige vignettering van de iconische Lomo LC-A vangt, terwijl het ook spannende nieuwe functies aanbiedt, waaronder de Bulb Mode, Multiple Exposure Mode en vele LC-A+ accessoires.

2007

photo

Lomography maakt de Diana F+. Een moderne twist op de cult klassieker van de jaren zestig, deze middenformaat camera zit boordevol met Lomography's iconische funky features — Bulb Mode, Multiple Exposure Mode en vele extra creatieve accessoires.

2008

photo

Lomography richt zich op filmproductie. Cross processing en redschaling — twee tricky fotografische verwerktechnieken — worden makkelijker gemaakt met de introductie van de allereerste Lomography films: Lomography X-Pro en Lomography Redscale.

2011

Lomography groeit nog verder en zet stappen in de wereld van videografie. Na de release van de Lomo LC-Wide, de La Sardina en de limited edition Lomo LC-A+ Russia Day, creëerde Lomography de LomoKino: een retro filmmaker die een film van maximaal 144 beelden op 35mm film schiet.

2012

Lomography voltooit zijn missie om 110 film terug te brengen, die sinds 2009 niet meer beschikbaar was. Orca B&W 110 film en Tiger CN 110 film wordt snel gevolgd door de release van Lomography's eigen piepkleine 110 camera's: de Fisheye Baby 110 en Diana Baby 110. Niet tevreden met enkel het redden van een compleet filmformaat, lanceert Lomography ook 's werelds eerste mediumformaat, 6×12 auto-belichting camera: de Belair X 6-12.

2013

photo

2013 was een groot jaar voor de lomografische beweging, en het jaar van de allereerste Film Photography Day. Eerst kwam de Lomography Smartphone Scanner, een pocket-sized gadget dat je analoge snaps binnen enkele minuten digitaliseert. Daarna kwam de Petzval 85 Art Lens — een herontdekking van de legendarische Petzval portretlens voor moderne analoge en digitale SLR's. Tot slot kwam de psychedelische kleurveranderende LomoChrome Purple Film in 35mm en 120 formaten.

2014

Lomography ontwikkelt zijn eerste instant camera, de super creatieve Lomo'Instant. En dat is niet alles — Lomography voegt de New Russar+ Art Lens toe aan zijn lijn van Lomography Art Lenzen, Lomography Cine200 Tungsten Film en LomoChrome Turquoise 35mm film toe aan de groeiende verzameling.

2016

Nog een belangrijk jaar jaar voor Lomografische innovatie. Eerst kwam de Daguerreotype Achromat 2.9/64 Art Lens, een vernieuwing van 's werelds allereerste fotografische optische lens. Vervolgens, de Lomo'Instant Automat, een super creatieve automatische instant camera die perfect zichtbare snaps in elke opnamesituatie maakt. Vervolgens nam Lomography dingen naar het volgende niveau door de TEN EN ONE Annual Lomography Photo Awards te lanceren — de grootste competitie-reeks ter wereld gericht op de creatieve en experimentele fotografische scene, met tal van geweldige prijzen.

2017

Twintig jaar na de geboorte van de Lomography Society International houdt Lomography nog steeds de magie van analoge, experimentele en creatieve fotografie in leven. Dit jaar heeft Lomography het spel opgeheven. Ze hebben instant fotografie naar een heel nieuw niveau van scherpte gebracht met de Lomo'Instant Automat Glass, de eerste groothoek instant camera met een glazen lens; en bracht Lomography onbeperkt creatieve mogelijkheden voor analoge en digitale fotografen over de hele wereld met het Neptune Convertible Art Lens System.