Hoe schiet je foto's

Je film kiezen

Nu je Konstruktor in elkaar zit is het tijd om een passend rolletje film in je camera te plaatsen. Je kunt onderstaand diagram gebruiken om te zien welke ISO waardes en weertypes bij elkaar passen.

DE FILM LADEN

 1. Open de achterklep
 2. Trek het terugspoelwieltje tot aan de tweede aanslag
 3. Plaats het filmrolletje in de filmkamer
 4. Duw het terugspoelwieltje naar beneden
 5. Trek de leader van je 35mm rol naar de ontvangstspoel en zorg dat de tandwieltjes de perforaties vastpakken
 6. Draai eenmalig aan de doorspoelknop en check of de tandwieltjes de film pakken
 7. Draai de doorspoelknop in de richting van de pijl om de spanning op het rolletje in te stellen
 8. Voordat je de achterklep dicht doet moet je de filmteller opnieuw instellen. Zet hem op 36 en als je foto’s gaat schieten telt hij af tot 1
 9. Sluit de achterklep
 10. Spoel de film 2 frames door zodat je een onbelicht stuk film hebt. Als de film er goed in zit merk je dit vanzelf

VOORBEREIDEN VAN FOTO’S EN COMPOSITIES

Tijd voor je eerste foto’s! Open de bovenkant van de zoeker en klap vervolgens de zij en achterkanten uit (we raden je aan om de zoeker in te klappen als je de camera niet gebruikt).

Kijk door de zoeker en je zult je onderwerp zien. Je schiet het makkelijkste met de Konstruktor als je hem op borst of schouderhoogte gebruikt. Als je verticale shots wilt maken dan is di took mogelijk. De weergave van de Konstruktor’s lens werkt ook als je de camera op zijn kop vast houd. Daardoor kun je bijvoorbeeld foto’s maken van groepen mensen zonder er moeite voor te hoeven doen.

Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer je foto's wilt maken over de hoofden van de menigte heen. Om meer nauwkeurige scherpstelling te krijgen, kun je de Magnifier Hood inklappen.

De lens bedienen

De Konstruktor heeft een lens met een vast diafragma. Je kunt de lens draaien aan de buitenste ring. Als de ring dicht bij de camerabehuizing zit dan ben je aan het scherpstellen op dingen die ver weg zijn. Als je naar rechts draait gaat de lens naar buiten en stel je scherp op dingen die dichtbij zijn. De lens heeft een focusafstand van een halve meter.

De sluiter bedienen

 1. Om de sluiter te activeren moet je de spiegel reset knop omhalen naar de reset positie
 2. Selecteer dan de sluiter die je wilt gebruiken. Dit kan op N (1/80s) voor normale belichting of op Bulb (B) voor lange belichtingen
 3. Druk op de sluiterknop en hoppa! Foto gemaakt!

De film terugspoelen

Open de camera niet totdat de volledige lengte van de belichte film is teruggespoeld.

 1. Draai de terugspoelknop in de richting van het pijltje. Zorg dat je de filmteller niet blokkeert en dat de doorspoelknop meebeweegt met de rotaties van de terugspoelknop. Zodra je de weerstand minder voelt worden is de rol teruggespoeld.
 2. Je kunt nu de achterkant openen.
 3. Trek de terugspoelknop naar boven om je rolletje uit de filmkamer te halen.