Header.history
  • Mikhail Mikhailovich Rusinov

    Om de ontwikkeling van de nieuwe Russar+ begrijpen, moeten we eerst een kijkje nemen naar het brein achter het baanbrekende optische stelsel van de Russar - Michail Michajlovitsj Rusinov (soms ook gespeld als Roosinov of in het Russisch Русинов). Rusinov was een zeer getalenteerde optische technicus en ontwikkelde een nieuw optisch systeem voor super-groothoeklenzen in 1935 (1).

    Als componist en scherp pianist, vergeleek Rusinov muziekwerk met de fabricage van optische systemen - waarin staat dat optische systemen zijn gemaakt van elementen, op dezelfde manier als dat muzikale composities zijn gemaakt van notities. Hij raakte zeker een snaar bij het ontwerpen van de Russar! Rusinov's plan was een werkelijk revolutionair nieuw design; een die het gezicht van groothoekfotografie voor altijd zou veranderen.

    History.roosinov

    Portret van M. M Rusinov
  • History.patent

    Foto Groothoek, arthroscopische, anastigmat, fotografisch doel. bron
  • Het probleem met eerdere groothoeklenzen was dat de verlichting aan de randen van foto zeer slecht was; Rusinov’s nieuwe optische regeling zorgde ​​voor het dubbele van de verlichting van vorige groothoekobjectieven. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de Tweede Wereldoorlog; Rusinov was tot 1946 helaas niet in staat om zijn fantastische nieuwe optische ontwerp in octrooibescherming te nemen.

    Met de lancering van de Zenit Russar MR-2 werd Rusinov's optische regeling in volle glorie gebruikt. Rusinov had bij Zenit gewerkt als plaatsvervangend Chief Engineer van de Zenit Plant en maakte in een korte tijd een grote impact op het bedrijf. De Russar MR-2 werd gelanceerd in 1958 (hoewel er eerder in 1956 al een prototype werd voorbereid), (2) en volgde perfect de optische regeling van Rusinov. Het was een liefdevolle ode aan de deskundige optische technicus; er wordt vaak beweerd dat de 'MR' in de naam van de Russar staat voor Mikhail Rusinov.

  • De originele Russar lens werd tentoongesteld als onderdeel van een verzameling van Zenit lenzen op de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958 en won de Grand Prix; de hoogste prijs tussen alle concurrenten. Gedurende vele jaren bleef de Russar MR-2 de enige 20mm lens die in schroefdraadobjectief werd geproduceerd.

    Rusinov's optische regeling was een enorme doorbraak in de ontwikkeling van groothoeklenzen en de overgrote meerderheid van de moderne super-groothoeklenzen volgde sindsdien zijn baanbrekende ontwerp. Zomaar een paar voorbeelden zijn de Zeiss Biogon-2, Schneider Super Angulon en Rodenstock Grandagon. (3)

    History.optical

    Foto het optische systeem van de originele Russar Lens
  • Het is ons een groot genoegen dat de prachtige optiek van de Russar MR-2 nu beschikbaar is voor een hele nieuwe generatie fotografen met de nieuwe Lomography Russar+ Art Lens.

    History.expo

    Foto Wereld Expo Brussel, 1958. bron