icon
tips

Lomography staat voor een vrije en luidere fotografiestijl — dichterbij het leven zelf. Wij geloven niet dat er een juiste of een verkeerde manier is om te fotograferen. In plaats daarvan geloven wij dat fotografie een uitbreiding zou moeten zijn van jouw bestaan. We willen dat je het moment voelt, je overgeeft aan impuls en op de knop drukt — of dit nou vanuit de heup, vanaf de grond, ondersteboven of in de lucht is. Don't think, just shoot!

Laat de 10 Gouden Regels van Lomography je creativiteit inspireren, voordat je je in onze nieuwste wedstrijden stort!

REGEL #1

Neem je camera overal mee naar toe

Net als elke passie kan je Lomography nooit plannen of voorspellen. Het is alsof je innerlijke stem en je diepste verlangens tegelijkertijd werken. Lomography wacht om de hoek om te zeggen: "Wanna go for a ride?" Je weet nooit wanneer die volgende kans zich voordoet voor een perfecte snapshot. Misschien is het als je je tanden poetst in de ochtend, misschien is het wanneer je bovenaan de Machu Picchu staat. De allerbeste foto's komen uit die momenten van spontaniteit en impulsiviteit die je nooit kan plannen.

REGEL #2

Gebruik je camera altijd — dag en nacht

Elke seconde is speciaal; elk moment is monumentaal. Jij woont niet alleen in zonneschijn, overdag, op vakantie en op de verjaardag van tante Frida, toch? Je camera is hongerig voor spanning en avontuur, ongeacht het weer, welke dag van de week en hoe laat het ook is. Blijf dus rusteloos en meedogenloos schieten; geef je geheugen een kick in de kont met je mooie, gekke, mooie, artistieke en domme Lomographs. Esse est percipi is Lomographi. Gebruik je camera altijd!

REGEL #3

Lomography is geen inmenging in je leven, maar een onderdeel ervan

Je camera is een verlenging van jou en je verlangens. Hou je camera in je hand terwijl je door de straten van Shanghai loopt en bewaar hem naast je op je nachtkastje terwijl je in de buurt van het strand in Santorini slaapt. Als een Lomograaf kun je niet alleen een situatie fotograferen, je bent een essentieel onderdeel van de situatie zelf. Het leven inhaleert Lomography en Lomography inhaleert het leven. Lomografie is een krachtig teken van je bestaan, een constante bekentenis van je lust voor het leven en een magnetisch veld van je meest intense gevoelens.

REGEL #4

Schiet vanuit de heup

Je camera houdt ervan om in het moment te zijn en het leven te ervaren. Verberg je er niet achter; breek vrij van onzinnige conventies. Vergeet de veiligheidsmarges en onnodige schaamheid! En waarom moet een foto altijd genomen worden terwijl je staat en door de zoeker kijkt? Als we dat altijd deden, zou elke foto vanuit hetzelfde perspectief zijn. Hoe zit het met het vasthouden van je camera onder de knieën? Of boven je hoofd? Je zult uiteindelijk met allerlei gekke foto's eindigen. Geef het een kans!

REGEL #5

Kom zo dichtbij mogelijk

Een essentieel onderdeel van je lomografische bestaan is om de onderkant van de dingen recht te krijgen en de wereld van binnen naar binnen te onderzoeken. Het gaat om intimiteit en een verbinding met wat je schiet. We haten dat gevoel van een voyeur met een camera, rondlopend op de achtergrond. We willen daar zijn waar de actie is. Maak contact met je onderwerp en bouw een relatie op. Meer communicatie komt overeen met betere Lomography. Kom dicht, nu nog dichterbij, wees niet bang!

REGEL #6

Don’t Think (William Firebrace)

Herinner je je als je een kind dat alles wat er gebeurde zo natuurlijk en instinctief leek? Toen het hele leven stroomde en het niet zorgvuldig werd gepland en gebouwd? Dat waren mooie tijden! Het hele leven was een sprookje dat zich voor jou ontrafelde; Elk moment was speciaal en je hoefde niet te denken dat het zo zou zijn. Laten we teruggaan naar die dagen. Gooi je intellectuele socialisatie overboord, laat de ongefilterde informatiestroom vrij circuleren. Schiet, voel, neem waar en heb plezier; fotografeer wat je oog vangt, wat je ook aantrekt, je verbijstert, je boeit, je verleidt. Je beste foto's zijn niet degenen die plant. Het zijn degenen waar je je camera grijpt en blind schiet, zonder zorg in de wereld.

REGEL #7

Wees snel

Tsja, het leven is snel. Elk moment duurt maar een moment. Elke seconde raast voorbij en je moet snel reageren om dat magische shot vast te leggen. Snap, snap, snap, snap. Je hebt een camera nodig die scherper is dan een lepel. Of althans scherper dan jij als je dat niet hebt gekregen! Dus cowgirls en cowboys: houd je vinger rustig op de ontspanknop, pak je moed en wees snel. Hou je adem in, wees moedig, maak kans, beweeg, schiet, plezier en acteer snel - dat is Lomography!

REGEL #8

Je hoeft van tevoren niet te weten wat je vastlegt

Als we allemaal wisten hoe het leven zou blijken, waar zou dan de plezier en de opwinding zijn? Het beste van elke dag is dat je geen idee hebt hoe het ontvouwt. Je bent helemaal vrij om alles te maken wat je er van wilt! En het is hetzelfde met fotografie. We nemen geen foto's omdat we het leven willen opnemen als een wetenschapper die door een telescoop kijkt. We nemen foto's omdat we de passie, opwinding, onzekerheid en plezier van dat moment willen herleven. Dus 'go with the flow' en zie waar de foto eindigt!

REGEL #9

Na afloop ook niet

Dus je krijgt een rolje film terug van het lab. Wie is dat? Wat is die werveling van licht flikkerend over de foto? Hoezo zien de kleuren er zo uit? Of hoe zit het met die toevallige dubbele blootstelling - hoe is dat gebeurd? Wat probeerde ik zelf te schieten? Het zijn deze gelukkige ongelukjes waar we van houden. Jouw foto's zijn een constante opname van het leven in al zijn anomalieën, stemmingen, vormen, kleuren, gezichten en vervagen. Omhels ze en geniet ervan, probeer ze niet te analyseren!

REGEL #10

Maak je niet druk om de regels

En nu de belangrijkste les. Het leven gaat over het feit dat je jezelf trouw blijft, niet toegeeft aan de regels geeft of aan de normen voldoet. Het is tijd om je eigen versie van Lomography te ontdekken en foto's te maken die uitdrukken wie je bent, niet wie je wordt verteld. Stel je innerlijke verlangens vrij, stop nooit met verhuizen, stop nooit met Lomographing; Geloof in jezelf, focus op de belangrijke en niet zo belangrijke dingen, geniet van het leven in al zijn variaties, vergeet de camera in je hand en schiet 'tot je ogen gloeien!